ارزيابي عملكرد HSE
ارزيابي عملكرد، فرآيند به كارگيري و سنجش شاخصهايي است كه به كمك آنها از اجراي استراتژيها براي نيل به اهداف سازماني، اطمينان حاصل ميشود. در این راستا ضروري است شاخصهايي را انتخاب كرد تا علاوه بر نشان دادن وضعيت پيشين سازمانها، انعكاسدهنده فعاليتهاي ارزش آفرين در آينده نيز باشند.
از آنجايي كه هدف اساسي در چشم انداز HSE اكثر شركتها، كنترل و كاهش ريسكها است، بنابراين بايد شاخصهايي كه نشان دهنده اين اقدامات (كنترل و كاهش ريسك) باشند تعيين و مورد سنجش قرار گيرند. در عصر حاضر به كارگيري داراييهايي همچون دانش و مهارت كاركنان، همكاريهاي بين بخشهاي مختلف، كيفيت خدمات، فناوري اطلاعات و فرهنگ سازماني از جمله فعاليتهاي ارزش آفرين سازمانها هستند.
روش ارزيابي متوازن شرايطي را پديد ميآورد تا ضمن ارزيابي عوامل محركه، توفيق در آينده و نتايج اقدامات در گذشته، استراتژي سازمان را كنترل و مديريت نماید. در اين روش، چشم انداز و استراتژي سازمان از ديدگاههاي مشتري، فرآيندهاي داخلي، يادگيري و رشد و ديدگاه مالي به اهداف، شاخصها، ابتكارات و اقدامات اجرايي، تشريح ميشود.
ارزيابي عملكرد
ارزيابي عملكرد، ابزاري است كه شركتها به منظور حصول اطمينان از اجراي استراتژيها به كار ميبندند. معمولا استراتژيها با تغييرات محيطي از قبيل محيط اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و سياسي در طول زمان دستخوش تغييرات شده و در نتيجه بايد شاخصهاي ارزيابي نيز متناسب با آنها تغيير يابند.
ولي معمولاً اين شاخصها به همان صورت و بدون تغيير باقي ميمانند. علت عدم موفقيت شركتها در آن است كه بين استراتژيها و شاخصهاي ارزيابي منتخب آنها رابطه منطقي وجود ندارد و يا به عبارت ديگر نتايج حاصل از ارزيابي آنها حتي اگر مطلوب باشد، تضمين كننده اجراي استراتژي در سازمانشان نيست.
اگر واحد HSE به عنوان يك واحد خدماتي يا مستقل از كسب و كار در نظر گرفته شود، براي بررسی فعالیتها و عملکرد آن، به استفاده از يك سيستم ارزيابي عملكرد نياز است. روشهايي كه تاكنون در ارزيابي عملكرد HSE مورد استفاده قرار گرفته اند بيشتر بر شاخصهايي تاكيد دارند كه گذشته را ترسيم ميكنند.
ارزيابي متوازن عملكرد
مهمترين بخش و يا به بيان بهتر، ضروريترين عامل براي پيادهسازي روش ارزيابي متوازن و دارا بودن يك سازمان استراتژي محور، تعيين استراتژي است. قبل از تعيين استراتژي ابتدا بايد رسالت شركت، چشم انداز، ارزشها و فرهنگ سازماني، قوتها وضعفهاي سازمان، فرصتها و تهديدهاي محيطي شناسايي و تعريف شود.
در يك روش، ارزيابي متوازن عملكرد از سه ديدگاه يادگيري و رشد، فرآيندهاي داخلي و ارزش / منفعت، مورد ارزيابي قرار ميگيرد. براي اين كار ابتدا در هر يك از اين ديدگاهها، اهداف كلي تعيين شده و براي ارزيابي آنها شاخصهايي انتخاب كرده و اهداف كمي هر يك از اين شاخصها براي دورههاي ارزيابي مورد نظر، تعيين ميشود سپس اقدمات و ابتكارات اجرايي جهت تحقق اين اهداف، برنامهريزي و به اجرا گذاشته ميشود.
روش ارزيابي متوازن علاوه بر آنكه از يك سيستم، ارزيابي كاملي به عمل ميآورد به عنوان ابزاري براي كنترل استراتژي نيز به كار ميرود با توجه به آنكه ديدگاه يادگيري و رشد زيربناي كليه فعاليتها است، تحقق اهداف مربوط به آن در اولويت قرار ميگيرد.
در ارزيابي حوزه HSE نبايد تنها به شاخصهاي پيرو يا تابع كه ارايه دهنده نتايج هستند اكتفا كرده بلكه اقداماتي را كه به اين نتايج ختم ميشوند را نيز بايد مورد سنجش قرارداد. يك سيستم ارزيابي كامل، سيستمي است كه بين عامل محركه و پيامد يك رابطه منطقي به وجود آورد.