بازسازی دیجیتالی مغز دایناسور
دانشمندان موفق شده اند به صورت دیجیتالی مغز تکودونتوسور که یکی از قدیمیترین دایناسورهای جهان است را بازسازی نمایند. این موجود در حدود ۲۰۰ میلیون سال قبل روی زمین می زیسته است. پیشرفت علم و فناوری هر روز بیش از پیش به پژوهشگران در زمینه کسب اطلاعات درباره جانوران منقرض شده کمک می کند. حالا با بازسازی مغز این دایناسور اطلاعات مفیدی در اختیار آنان قرار گرفته که نتیجه آن هم در نشریه Zoological Journal of the Linnean Society به چاپ رسیده است.

تکودونتوسور – بازسازی مغز یکی از قدیمی ترین دایناسورهای جهان
تکودونتوسور
دایناسور چالهدندان، دایناسور بریستول و یا تکودونتوسور (Thecodontosaurus) بدنی کوچک و نزدیک به یه سگ داشته است. او دمی دراز و سر و گردنی کوچک داشته و وزنش در حدود ۱۰ کیلوگرم تخمین زده می شود. چاله دندان در دوره تریاس پسین می زیسته. فسیل این دایناسور نزدیک به دو قرن پیش در بریستول انگلستان کشف شد و به همین علت به نام دایناسور بریستول هم مشهور است. این موجود بر روی دو پا راه میرفت و از دستان خود فقط در هنگام جهش یا خوردن گیاهان کوتاه استفاده میکرد. لازم به ذکر است این دایناسور با توجه به فرم دندان ها یک گیاهخوار معرفی شده است.
کشفیات جدید
پس از مدت دو قرن از کشف این دایناسور و تصور گیاه خوار بودن آن، حالا که دانشمندان توانستهاند با استفاده از نرم افزار تصویربرداری بدون آسیب به فسیل آن، به اطلاعات جدیدی دست پیدا کنند؛ مشخص شده چاله دندان در برخی مواقع موجوداتی را شکار میکرده است.
در تکنیک جدید از تصویربرداری و مدلسازی سه بعدی پیشرفته استفاده شده است. آنتونیو بالل سرپرست این تحقیق گفته است: مدت هاست مغز این دایناسور از میان رفته است، اما ما با کمک این نرم افزار و فناوری جدید توانستیم مغز و شکل گوش داخلی این جانور را از طریق ابعاد حفرههای بجا مانده، بازسازی کنیم. در واقع متوجه شدیم بخشهایی از مغز که با ثابت نگه داشتن سر، چشمان و نگاه در هنگام حرکت مرتبط است، به خوبی رشد کردهاند. همین موضوع باعث شد تا متوجه شویم تکودونتوسور گاهی مواقع موجوداتی را شکار میکرده است. همچنین میزان شنوایی چاله دندان نیز بررسی و مشخص شد شنوایی این جاندار نسبتا بالا بوده و احتمالا میتوانسته صدای حیوانات مختلف را تشخیص دهد.
انتظار میرود در آینده فناوری باعث دستیابی به اطلاعات بیشتری درباره دایناسورها شود.