اوج گیری کرونا و باز هم مشکلات ماسک
معضلات ماسک با بالا گرفتن شیوع کرونا باز هم عیان شده است. ماسک با قیمت مصوب به داروخانه نمی رسد و توزیع ماسک باز هم با انتقاد مواجه شده است. نایب رئیس انجمن داروسازان در این مورد هشدار داده است که احتمال اینکه بسیاری از این ماسک های تولیدی در شرایط استاندارد تولید نشده و آلوده باشند وجود دارد. او گفت این روزها بسیاری از ماسک ها در کارگاه های خانگی تولید می شوند.

معضلات ماسک – از قیمت مصوب و توزیع در داروخانه ها تا ماسک های دپو شده
شیوع کرونا و معضلات ماسک
قیمت بالای ماسک هم از جمله مشکلات این روزهاست. تامین و تولید این محصول بر عهده وزارت صنعت و نظارت بر کیفیت آن بر عهده وزارت بهداشت است. ماسک های تولید داخل بر دو قسم هستند. آنهایی که صنعتی هستند و تمام لایههایی که برای ماسک استفاده میشود باکیفیت، کاملاً استریل و پرس شده هستند. این محصولات در فقط بیمارستانها و مراکز درمانی توزیع میشوند؛ چراکه کادر درمان آسیبپذیری بسیار زیادی نسبت به ویروس کرونا دارند.
با شیوع کرونا در کشور بسیاری از تولیدی ها اقدام به تولید ماسک نمودند. برخی از آنها حقیقتا محصولات با کیفیتی ارائه می کنند اما برخی دیگر محصولاتی تولید می کنند که ظاهرا شبیه ماسک های مراکز درمانی هستند اما با بررسی لایه ها مشخص می شود که لایه محافظ (لایه ملتبلون) ندارند. دکتر سیدعلی فاطمی معتقد است ۹۰ درصد ماسک های جامعه به جز ماسک های مراکر درمانی، کارایی لازم را ندارند.
قیمت مصوب و عرضه در داروخانه ها
با اینکه در روزهای ابتدایی شیوع، وزارت بهداشت اعلام کرد داروخانهها مجاز به فروش ماسک نیستند؛ حالا مسئولین می گویند: ماسک را از تنها از داروخانه ها و با قیمت مصوب تهیه کنید. البته که ماسک با قیمت مصوب هنوز به داروخانه ها نرسیده است.
دلیل این امر هم این است که فروش با قیمت مصوب به مراکز پخش مجاز به سود تولیدکنندگان نیست. به همین دلیل آنها ماسک را وارد بازار می کنند. نرخ مصوب برای فروش ماسک در داروخانهها ۱۴۳۰ تومان است. اما این روزها دستفروش ها هم ماسک را با قیمت ۲۴۰۰ یا بالاتر میفروشند.
متاسفانه نظارتی بر کارگاه های تولیدی نیست، آنها هم با قیمت دلخواه خود اقدام به فروش محصولات تولیدیشان می کنند. البته که تولیدکنندگان هم از افزایش قیمت ورق فلزی ماسک، کش و پارچه خبر داده اند.
دپوی ۱۸ میلیون ماسک
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران بر این نکته تاکید دارد که پخش ملزومات پزشکی باید از طریق داروخانه ها صورت گیرد. پخش این محصولات از طریق فروشگاه ها کاری اشتباه است. بسیاری از این ماسک ها در کارگاه های خانگی تولید شده و احتمالا آلوده هستند. این بسیار ناراحت کننده است که این روزها بیشتر خرید ماسک به جای داروخانه ها در فروشگاه ها اتفاق می افتد.
این مقام مسئول در پایان در مورد دپوی ۱۸ میلیون ماسک اضافه کرد: وقتی صحبت های مسئولین وزارت صنعت، معدن و تجارت را پیگیری کردم متوجه شدم در اردیبهشت ماه نیز به همین ۱۸ میلیون ماسک دپوشده اشاره شده بود. بسیار عجیب است که باز هم این مورد ذکر شده است. اینکه چرا این ماسک ها آزاد شده و در دسترس مردم قرار نمی گیرد واقعا جای سوال دارد.