نسیم شمال و شرح حال و آثار وی

  • توسط admin
  • ۱۳۹۸-۰۵-۱۹

شرح حال «نسیم شمال»

نسیم شمال: سید اشرف الدین حسینی با نام مستعار «نسیم شمال» شاعر مردمی دوره­ ی مشروطه است. از شرح زندگی این شاعر اطلاعات چندانی در دست نیست؛ اما چنین به نظر می­رسد که در سال ۱۲۸۷هجری قمری به دنیا آمده باشد.؛ برخی از تذکره ­نویسان موطن و محل تولدش را شهر رشت نوشته ­اند؛ اما به گفته صریح شاعر:

بنده در قزوین به دنیا آمدم            چندی از بهر تماشا آمدم

آمدم از غیب مطلق ناگهان            چند روزی سوی گلگشت جهان

با این اشعار معلوم می­شود، محل تولدش قزوین بوده و هیچ شکی باقی نگذاشته است. نام پدرش، سید احمد حسینی قزوینی بوده و گویا در شش ماهگی پدرش را از دست داده و یتیم شده است.

به تاراج رفتن ثروت خانوادگی پس از فوت مادر

پس از فوت مادر، مال و ثروت خانوادگی شان را به تاراج بردند. خود وی می گوید:
رفت بابم سوی جنات النعیم                    من شدم شش ماهه در قزوین یتیم
در یتیمی خانه ام را شیخ برد                   ملک و مالم را ز روی غصب خورد

من شدم دیوانه از غوغای فقر                 در به در گشتم ز استیلای فقر

ادامه شرح حال

سید در جوانی به عتبات رفت و مدتی که گویا پنج سال بود، در کربلا و نجف زندگی کرد؛ اما بعد از آن، شور و شوق وطن پرستی او را به ایران بازگرداند و به قزوین آمد.

در جوانی با هزاران ابتلا              رفتم از قزوین به سوی کربلا

مدتی در کربلا و در نجف             معتکف بودم به صد وجد و شعف

بر سرم زد باز شور ملک جم        آمدم از کربلا سوی عجم

وقتی بیست و دو ساله بود، دوباره از قزوین به تبریز رفت و در آنجا با پیر وارسته و روشن ضمیری آشنا شد. تحصیلات مقدماتی خود را در تبریز به اتمام رساند و علوم رایج آن زمان، از هیئت، جغرافیا، صرف و نحو، منطق، هندسه و دانشهای دیگر را فراگرفت.

نسیم شمال در بین مردم

سید اشرف سال­ها در میان جامعه و با مردم زندگی کرد. از آنان تأثیر پذیرفت و با قفقازیان ارتباط دوستی داشت و به روزنامه ­های آنان دسترسی یافت.  وی مدتی بعد به گیلان آمد و در شهر رشت سکونت کرد. زرتشتیان این شهر او را مورد عنایت قرار داده، در حقش مهربانی­ها کردند و سید اولین شعرهای خود را در آنجا سرود، تا آنکه در سال ۱۳۲۴ هجری قمری، همزمان با اعلام مشروطه، روزنامه­ای با عنوان نسیم شمال را در شهر رشت منتشر کرد. مطالب این روزنامه بیشتر اشعار طنز و انتقادی بود که از اول تا آخرش را خود سید می­نوشت و شعرهای دیگران را در آن چاپ نمی­کرد. چیزی نگذشت که شعرهای ساده و زیبای او بر زبان مردم جاری شد و دهان به دهان گشت.

آثار نسیم شمال

سید اشرف غیر از روزنامه­ی نسیم شمال که مهم­ترین اثر اوست و حدود بیست سال با صلابت و قدرت، قلب­های مردم را به تسخیر خود درآورده بود و در سال ۱۳۳۸ هجری قمری بیست هزار بیت آن را در دو جلد، به نام­های نسیم شمال و باغ بهشت جمع­آوری و چاپ کرد و خیلی زود هم همه را به فروش رساند. گلزار ادبی، عزیز و غزال، منظومه­ ی اشرفی از دیگر آثار نسیم شمال است .

 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Solve : *
16 + 18 =


اخبار

سینما و هنر

جهان