تاریخچه جایگاه زن در جوامع غرب و ادیان مختلف

  • توسط admin
  • ۱۳۹۸-۰۶-۲۰

زن در اذهان مردم فرانسوی و انگلیسی

زن: در سال ۵۸۶٫م در فرانسه کنفرانسی برگزار شد تا بررسی کنند که آیا زن انسان است یا خیر؟ و پس از گفتگوی بسیار به این نتیجه رسیده اند که انسان است، اما انسانی که برای خدمت به مردان آفریده شده است! در قانون انگلیس زن مملوک مرد بود. و مرد حق داشت هر لحظه که بخواهد همسرش را بفروشد و در دیانت مسیحی زن حق تصرف در امور مالی را نداشت و حتی در امور مالی خود باید نظر شوهر خویش را جلب کند. به هر روی با اثبات انسان بودن زن مدت زمان دیگری طی شد تا « در فرانسه بین سال های ۱۷۸۹ و ۱۷۹۳، اندیشه های نوین مربوط به رهایی زن به مذاق زنان جوان انقلابی خوش آمد و پس از” ترمیدور” به سرعت خاموش گردید. دیرکتوار، شورای ملی فرانسه و امپراتوری کوشیدند این خواست ها را به  فراموشی سپارند.

همزمانی باانقلاب فرانسه

جرقه­ این اندیشه­ آزادیخواهانه همزمان با انقلاب فرانسه زده شد  ولی در فراسوی مرز های فرانسه این مشعل به سرعت افروخته شد. اساس این برافروختگی برای جنبش های فمینیستی در کشورهای انگلوساکسون، کانادا و فرانسه از نیمه دوم سده­ نوزدهم کلید خورد و داعیه داران این جنبش که خواهان حق رأی، حق اشتغال و حق آموزش برای زنان بودند پا به عرصه گذاشتند. ورود زنان به عرصه­ قانون و احقاق حق باعث شد تا در بریتانیا مانند سایر نقاط جهان، پیش از انجام اصلاحات قانونی ضروری چنین ایجاب کند که آدمیان در قبال مسأله­ حقوقی زنان، چه از جانب مردان و چه از سوی زنانی که با این گونه افکار خصومت می ورزیدند، تغییراتی را بپذیرند.

دست یابی زن به حقوق طبیعی

تمرکز در این تغییرات بیش از هر چیز نخست بر حق رأی، ازدواج، طلاق و آموزش متمرکز بود. این در حالی بود که تا پیش از این زنان از دست یابی به چنین حقوقی محروم بوده و به هیچ یک از عرصه  های اجتماعی ورود پیدا نمی کردند.

زن در اذهان مردم آمریکا

همین جهان بینی در جامعه غربی دیگر نیز دیده می شود برای نمونه بنیاد پدرسالاری جامعه آمریكا ایجاب می كند كه زن ها، به عنوان طبقه ای درجه دوم، از امیدها و آرزو های خویش به احترام مردان و نیاز خانواده چشم بپوشند. این حقیر شمردن نظام مند زنان و نفی نیازهای آنان در جهت خود شكوفایی و اظهار وجود، رنج های هیجانی بسیاری را برای ما به وجود آورده است.

جنبش های فمینیستی در آمریکا

این رویکرد جامعه­ آمریکا نیز باعث شد « جنبش های فمینیستی در آمریکا بیش از اروپا کارایی داشته باشد این جنبشها در اواخر سده­ نوزدهم به صورت باشگاه های زنانه شکل گرفت، که در این محافل زنان می توانستند برای گفتگو درباره­ مسایل خود و یا مسایل سیاسی و اقتصادی روز گرد هم آیند.

زن در آرای یهودیت و مسیحیت

فلسفه عالم هستی یهودی – مسیحی،  پیام آور این رسالت برای تمدن غرب است كه جسم زن و جنسیت او در قالب حضرت حوا مسوول سقوط بشر بوده است. برای هزاران سال، زنان مورد ضرب و شتم و آزار و اذیت قرار گرفته یا سوزانده شده و به هزار صفت شیطانی به دلیل جنسیت خود محكوم شده­اند.  چندان كه او را تا حد كالای مبادله ای هم در معرض داد و ستد قرار می دهند یهودیان با استناد به كتاب های مقدّس خود زن را مایه نفرین می دانستند و به پدر حق می دادند كه دختر خردسال خود را بفروشد و زن در نگاه آنان چندان ارزشی نداشت و چون اثاثیه منزل به شمار می آمد. چنان که در تورات موجود آمده است؛ زن از مرگ تلخ تر است و كسانی كه در نزد خداوند شایسته اند از زن رهایی می یابند.

پس از ظهور مسیحیت

این روند فكری پس از ظهور و بروز مسیحیت نیز ادامه می یابد گرچه، با ظهور بانویی بزرگ چون مریم عذرا و پس از آن میلاد حضرت مسیح علیه السلام از چنان مادری سیمای زن تغییر می یابد و با ظهور این دو بزرگوار خداوند بر اندیشه­ غلط و غالب انسان های آن عصر القاء می كند كه زن می تواند در حد و اندازه تقدس مریم عذرا پیش رود و از مایه­ نفرین بودن و تصرف در انسانیت او كاسته شود آن گونه كه میبینیم از زمان پیدایش مسیحیت سیمای زن چقدر معنوی شد؛ زیبایی، طراوت، صمیمیتی كه مرد آرزو دارد در خلال وجود او به چنگ آورد، دیگر خصوصیات حسی نیست؛ زن به جای این که ظاهر لذت بخش اشیاء را خلاصه كند، روح آن ها می شود.

زن در آرای اسلامی

در نگاهی به آیات و روایات اسلامی مواضع اسلام در باب زنان تبیین و توسط بسیاری کسان در طول مدت ها و سال های متمادی مورد تفسیر و بررسی قرار گرفته است وجود نام زنان بزرگی، چون مریم، آسیه، ملکه صبا و دیگران؛ تقبیح به جا در خصوص زن در پاره ای آیات و بیش از آن بزرگداشت مقام زن در کتاب آسمانی مسلمانان،” قرآن ” همه حاکی از پذیرش زن در نظام تصمیم گیری و اثرگذاری دارد. پذیرش نیرویی که نیمی از اجتماع بشری را تشکیل می دهد. « قرآن جایگاه رفیعی به زن اختصاص داده است. زیرا سوره­ی نساء – سوره چهارم قرآن – به طور کامل به وی اختصاص داده شده است. در سوره های دیگر زنان مورد تأیید پیغمبر هستند.

 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Solve : *
6 + 16 =


اخبار

سینما و هنر

جهان