فراسوی تحولات لبنان از نگاه نصرالله تاجیک
سرنوشت تحولات لبنان همچنان در هاله ای از ابهام مانده است. نصرالله تاجیک، سفیر سابق ایران در اردن با تشریح تحولات لبنان در پی تظاهرات اخیر در این کشور طی گفت و گوی خبری بیان داشتند:«اگر قرار است آرامش یا ثبات منطقهای از جمله در لبنان داشته باشیم باید کشورهای مهم با همکاری هم یک الگوی توسعه اقتصادی منطقهای طراحی کنند که همه کشورها با استفاده از مزیت نسبی اقتصادی نقشی سازنده ایفا کنند».
اظهارات تاجیک در باب نخست وزیری محمد الصفدی
تاجیک در بررسی اعتراضات مردمی در پی استعفای سعد حریری و و کناره گیری محمد الصفدی به عنوان نامزد نخست وزیری بیان داشتند که احزاب اصلی لبنان از جمله حزب الله، جنبش امل از سوی شیعیان، جریان المستقبل از سوی اهل تسنن و حزب جریان ملی آزاد، از احزاب عمده مسیحی لبنان بر سر نامزد تصدی نخست وزیر این کشور به توافق رسیده بودند. ولی پذیرش او در میان مردم جا نیفتاده است. الصفدی بازرگان و از سیاستمداران سنی لبنان است که در دولتهای قبلی لبنان، سمتهای وزیر اقتصاد و وزیر دارایی و تجارت را برعهده داشته و هم اکنون نماینده پارلمان لبنان است.
الصفدی مخالفتها با نخست وزیر شدن او در حدی بود که بخشی از مردم لبنان که با شنیدن خبر نامزدی او در مقابل منزلش تجمع کرده بودند، اجازه خروج به وی ندادند. از منظر تاجیک بعد از استعفای الصفدی اینکه نیروهای سیاسی هر چه سریعتر بتوانند به یک فرد مرضی الطرفین برسند و اجازه ندهند تشکیل دولت طولانی شود تا دولت جدید بتواند با ارائه یک برنامه اقتصادی مناسب باعث آرامش عمومی و ایجاد ثبات در لبنان شود اقدامی پسندیده و عقلائی است.
علل تحولات لبنان از منظر تاجیک
به دلیل ساختار معیوب و طائفهای لبنان که باعث ایجاد عدم کارآیی دولت و فساد شده و اینها یکی از انگیزهها و دلایل دور جدید از تظاهرات در این کشور بود، بعید بود که الصفدی هم بتواند نقش موثری ایفا کند. مطابق مدل سه مولفهای مذکور از طرفی مسائل داخلی از جمله فساد، ناکارآمدی دولت ناشی از ساختار معیوب طائفهای باعث شده تا تنشها در لبنان ایجاد شود ولی از سوی دیگر عامل خارجی هم در تظاهرات و تحولات لبنان بیتاثیر نیست.