تداوم صادرات نفت ایران در شرایط تحریم

  • توسط اعرابی
  • ۱۳۹۸-۰۳-۳۰

تداوم صادرات نفت ایران در شرایط تحریم

تداوم صادرات نفت ایران در شرایط تحریم : ایران چهارمین تولید کننده بزرگ نفت جهان و دومین تولید کننده بزرگ اوپک است و روزانه بیش ۲/۵ تا ۲/۷ میلیون بشکه در روز نفت به بازارهای جهانی صادر می کند که کشورهای بزرگی همچون ژاپن، چین ، هند و به مشتریان عمده نفت این کشور هستند. از سوی دیگر، بازار نفت نیز شدید به نفت ایران وابسته است و تحریم ایران موجب صعود ناگهانی بهای نفت خواهد شد که زیان آن را کشورهای مصرف کننده غربی خواهند بود.

موسسه مطالعاتی بروکینگز در این زمینه معتقد است: توقف صادرات نفت خام ایران باعث می شود بهای نفت به بیش از ۱۰۰ دلار درهر بشکه برسد و دولت های جهانی را در حل این معضل و تصمیم گیری درباره چالش به وجود آمده ناشی از تمایلات هسته ای ایران تضعیف کند.

نظر کارشناسان حوزه

میشل هائلون و دیوید ساندالو دو تن از کارشناسان بین المللی نیز معتقدند: در حالی که وابستگی غرب به هر قطره نفت واحساس هر گونه نگرانی نسبت به آن، اقتصاد جهانی را به لرزه در می آورد و رهبران سیاسی جهان با اعلام هر گونه تهدید از جانب منابع نفتی دچار رعشه می شوند، چگونه می توان از تحریم نفت ایران و چشم پوشی از ۲٫۷ میلیون بشکه در روز صادرات آن سخن گفت .. ظرفیت مازاد تولید فعلی بازار نفت برای جایگزینی صادرات نفت ایران، کافی نیست، بنابراین اعمال تحریم اقتصادی علیه ایران وضع بازار نفت را بسیار ناگوارتر خواهد ساخت .

نقش عربستان سعودی

ازسوی دیگر، با توجه به اینکه، عربستان سعودی تنها تولید کننده نفت خام است که حدود سه و نیم میلیون بشکه نفت در روز، ظرفیت مازاد بر میزان تولید فعلی خود دارد. بنظر نمی رسد عربستان بتواند ادعا کند که با در اختیار داشتن حجم عظیمی از ظرفیت مازاد می تواند هر گونه بحران عرضه را با سرازیر کردن نفت خود به بازار برطرف نماید. با این حال اگر عربستان سعودی صادرات نفت به اروپا را برای جبران نفت ایران افزایش دهد، این موضوع به معنی چشم پوشی از بازارهای آسیا و باز کردن بازارهای رو به رو رشد، این منطقه برای نفت خام ایران است. و با بالعكس اگر عربستان به هند نفت صادر کند، باید فروش نفت خود به کشور دیگر را کاهش دهد و در نتیجه نفت ایران جای آن را خواهد گرفت.

بنابراین، ایران در هر شرایطی و حتی با سخت تر شدن تحریم ها، می تواند نفت خود را بفروشد و اگر چه ارزان تر و سخت تر، اما در هر حال نفت خود را خواهد فروخت.

صادرات نفت ایران در شرایط تحریم

بر اثر تحریم کامل نفتی ایران توسط دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از یک سو احتمالا فصل جدیدی در اوضاع داخلی ایران از حیث اقتصاد و به تبع آن وضعیت سیاسی و اجتماعی آغاز خواهد شد و از سوی دیگر ممکن است درگیری ایران و آمریکا وارد مرحله شدیدتری شود.

در شرایط کنونی با تحریم کامل نفتی ایران سعی خواهد کرد که از کانال‌های غیر متعارف به صدور نفت حتی به قیمت ارزانتر از بازار ادامه دهد. فروش نفت از طریق عراق یکی از گزینه‌هاست. طبق برخی گزارش‌ها، سال گذشته تانکرهای نفتکش ایرانی با خاموش کردن سیستم جی پی اس خود (اصطلاحا تبدیل شدن به کشتی‌های ارواح) رهگیری مسیرهایشان را مشکل یا غیرممکن می‌کردند و به این ترتیب آمریکائی‌ها موفق به کشف هویت خریدار نمی‌شدند.

اما حتی با استفاده از همه تاکتیک ها صادرات نفت ایران از حدود ۲.۵ میلیون بشکه در روز، پیش از آغاز دوره جدید تحریم‌ها، در ماه جاری میلادی به حدود یک میلیون بشکه رسید. این در حالی است که آمریکا هنوز به چند کشور در مورد خرید نفت از ایران معافیت از مجازات داده بود.

درهر صورت، در کوتاه مدت باید نگاهی به چشم انداز تحولات سال آینده داشت. چرا که از دیدگاه برخی ناظران ایران راه برون‌رفت از این شرایط را پیدا خواهد کرد برخی دیگرمعتقدند که وضعیت داخلی ایران نا آرام خواهد شد و عده ای خطر درگیری نظامی بین ایران و آمریکا را جدی می‌دانند.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Solve : *
26 − 16 =


اخبار

سینما و هنر

جهان