مکانیسم حل اختلاف تروئیکای اروپایی
بر اساس گزارشهای رسیده به نقل از دو دیپلمات اروپایی، تروئیکای اروپایی شامل سه کشور اروپایی عضو توافق هستهای تصمیم گرفتهاند امروز مکانیسم حل اختلاف در برجام را برای حل و فصل آنچه که اختلافات موجود در توافق هستهای خواندهاند، فعال کنند. از نظر دیپلماتها در واقع هدف از این اقدام بازگرداندن تحریمها علیه ایران نیست بلکه هدف، حفظ توافق از طریق گفتوگو با ایران برای بازگشت تهران به تعهدات برجامی است.
بریتانیا، فرانسه و آلمان با اعلام اجرای مکانیسم حل اختلاف علیه تهران، بیان داشتند این مکانیسم میتواند در نهایت باعث اعمال دوباره تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بشود.بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیهای با اشاره به عدول مرحله به مرحله ایران از تعهدات برجامی خود نوشتند که «به دلیل اقدامهای ایران چارهای نمانده جز این که مکانیسم حل اختلاف را فعال کنیم».

بیانیه مشترک تروئیکای اروپایی – اینستکس
این سه کشور در ادامه نوشتند که بار دیگر بر تعهد خود به توافق اتمی با ایران تأکید میکنند و این که به فشار حداکثری آمریکا علیه ایران نخواهند پیوست.
این نکتهای است که سخنگوی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بر آن تاکید کرده و گفت که اتحادیه اروپا خود را همچنان به برجام متعهد میداند و از هر گونه تلاش برای بازگشت ایران به آن حمایت خواهد کرد.
بیانیه تروئیکای اروپا در اینستکس
سه کشور اروپایی عضو توافق هستهای برجام، در آغاز هفته جاری در بیانیهای ضمن استقبال از پیوستن کشورهای تازه به ساز و کار مبادلهای با عنوان اینستکس، تلویحا ایران را به استفاده از ساز و کار ماشه تهدید کردهاند.
بریتانیا، فرانسه و آلمان در ادامه بیانیه روز سهشنبه خود در مورد راهاندازی مکانیسم حل اختلاف نوشتهاند: «ما این کار را با حسن نیت انجام میدهیم، با هدف اصلی حفظ برجام و با امید صمیمانه برای یافتن راهی برای رفع بنبست از طریق گفتوگوی دیپلماتیک سازنده …امید ما این است که ایران را بهطور کامل به تعهدات خود تحت برجام بازگردد.»
این بیانیه حدود ده روز پس از گام نهایی ایران در عدول از مسئولیتهای برجامی خود منتشر گردید. بر اساس بند ۳۷ برجام، سازوکار حل اختلاف، به طور خودکار میتواند در نهایت تمام تحریمهای بینالمللی گذشته ایران را بار دیگر فعال کند.
بر اساس بند ۳۷ برجام، اگر هر یک از سه کشور اروپایی امضاکننده توافق اتمی به این نتیجه برسند که ایران توافق را نقض کرده میتوانند روند بررسی اختلاف را به جریان بیندازند که ظرف مدتی کمتر از ۶۵ روز این مسئله به شورای امنیت ارجاع داده خواهد شد و شورای امنیت از سرگیری سریع تحریمها علیه ایران را تصویب کند.