عادی سازی روابط میان سوریه و کشورهای عربی در پرتو کرونا
کشور سوریه در پرتو تحولات جهانی و شیوع ویروس مرموز چینی اوضاع متفاوتی رو تجربه می کند. سوریه در پرتو کرونا، از طرفی با همراهی کشورهای عربی برای مقابله کرونا روبرو بوده و از سوی دیگر شرایط برای عادی سازی روابط میان برخی کشورهای عربی و سوریه پدید آورده است.در این میان امارات متحده عربی و مصر برای بازتنظیم روابط با سوریه در راستای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب تلاش می کنند.

تغییرات راهبردی در سوریه
هدف رسمی و اعلامی سیاست عادی سازی، کمک به سوریه برای مقابله با کرونا بوده ولیکن برخی گزارش ها از رویکرد جدید کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در برابر سوریه با هدف کاهش نفوذ ایران و ترکیه در سوریه خبر می دهند.
توئیت ولیعهد ابوظبی
پس از شروع بحران سوریه در سال ۲۰۱۱، محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی، با بشار اسد، رئیس جمهور سوریه برای نخستین بار تماس برقرار کرد. در این تماس، ولیعهد ابوظبی با سوریه در مقابل کرونا اعلام همبستگی کرد.
بن زاید در توئیتی نوشت: «با رئیس جمهور سوریه بشار اسد، تبعات شیوع ویروس کرونا را به طور تلفنی بررسی کردم و حمایت کشور امارات و کمکش به ملت برادر سوریه در این شرایط استثنایی را برای او تاکید کردم. همبستگی بشردوستانه در هنگام محنت ها، بالاتر از هر ملاحظه دیگر است و (کشور) عربی و برادر سوریه، در این شرایط حساس تنها نخواهد ماند.»
کاهش نفوذ ایران و ترکیه
کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، پس از تحولات ۲۰۱۱ تمام ارتباطات با دولت سوریه به رهبری اسد را قطع کردند و بعضی از آنها مانند قطر و عربستان، با هدف براندازی نظام سوریه، از معارضان مسلح سوری حمایت کردند. به موازات آشکار شدن سختیهای براندازی در سوریه، این کشورها آرام آرام حمایت خود از اپوزیسیون سوریه را کاهش دادند. در ماههای اخیر، با پر رنگ شدن نقش روسیه و ترکیه در سوریه، کشورهای عربی، در بحران سوریه نقش حاشیه و فرعی دارند. در زمان کنونی امارات سعی میکند مجدد ناسیونالیسم عربی در سوریه را احیا کند.
برخی رسانه های خبری نزدیک به عربستان و امارات، تحرکات جدید کشورهای عربی برای نزدیکی به دمشق را در چارچوب مقابله با نفوذ ترکیه و ایران در سوریه تشریح می کنند. در رابطه با نفوذ ترکیه، تفاوت چندانی میان مواضع دمشق و ابوظبی وجود ندارد. هر دو، با عملیات نظامی ارتش ترکیه در خاک سوریه به شدت مخالف هستند. در فوریه گذشته، وقتی نیروهای دولت سوریه با ارتش ترکیه درگیر شدند، کشورهای عربی از دمشق حمایت کردند. بنابراین، نظام سوریه، مخالفتی برای ریشه کن کردن نفوذ ترکیه ندارد.
نفوذ ایران، موضوع متفاوتی است. در حالی که ترکیه بدون موافقت نظام سوریه وارد خاک این کشور شد، ایران با موافقت دولت سوریه، به این کشور نیروهای نظامی و شبه نظامی اعزام کرد. از این رو تمایل احتمالی امارات و دیگر کشورهای عربی برای کاهش نفوذ ایران در سوریه ممکن است با مخالفت دمشق مواجه شود.