جایگاه بخش روستایی در فرایند توسعه
در تعریف روستا و روستایی و جایگاه بخش روستایی در فرایند توسعه این نکته روشن شد که مناسبترین تعریف، در نظر گرفتن زنجیره به هم پیوسته ای از سکونتگاه هاست که در یک سر آن روستا و در سر دیگر آن شهر به مفهوم خالص آن قرار میگیرد.
با پیچیده تر شدن جوامع، امروزه این مفهوم جای خود را به مفهوم شبکه سکونتگاه های روستایی و شهری داده است که به معنی پیچیده تر شدن رابطه ی متقابل بین سکونتگاه ها و گسترش پیوند میان آنها و تبدیل ارتباطات متقابل بین سکونتگاه ها، از یک رابطه ی خطی به رابطه چند جانبه، پیچیده و در زمینه های مختلف است.
پدیده ی رشد سریع و بی رویه شهرنشینی که به طور فزاینده با گذشت زمان بر وسعت و دامنه ی آن افزوده میشود، یکی از بارزترین پدیده هایی است که جامعه جهانی در حال تجزیه کردن آن است. این پدیده و مشکلات روزافزون شهرها که کشورهای در حال توسعه با آن روبه رو هستند از چنان عظمتی برخوردار است که عملاً جامعه روستایی و مسائل و مشکلات این جامعه از دید ظاهر به مسئله ای حاشیه ای و کم اهمیت تبدیل شده است؛
اما به مرور بسیاری از دولت ها در این کشورها به این حقیقت بنیادی رسیده اند که بحران شهری نخست بحران تولیدکنندگان روستایی است که در شرایطی قرار گرفته اند که راهی جز روی آوردن به شهرها برای آنها باقی نمانده است و در پایان این راه و دور باطل چیزی جز جابجایی مشکلات و پیچیده تر شدن آن دیده نمیشود .
ضرورت رشد و توسعه روستایی در جامعه
با وجود رشد شتابان شهرنشینی و پیوستگی مسائل شهری و روستایی، آمارها نشان میدهند که در بسیاری از کشورهای درحال توسعه وزن و اهمیت روستاها به مراتب بیش از میزان توجهی است که به آنها میشود و همان گونه که رشد سریع شهرنشینی یک مسئله مربوط به این کشورهاست، روستانشینی و لزوم توجه به توسعه روستایی نیز به عنوان مهمترین مسئله در این کشورها مطرح است