رابطه رضایت شغلی و اشتیاق شغلی
رابطه رضایت شغلی و اشتیاق شغلی از جمله مفاهیم دیگری که با اشتیاق شغلی همپوشانی مفهومی دارد. اشتیاق با رضایت شغلی نیز مرتبط است. با این تفاوت که رضایت شغلی شامل ارزیابی نتایج واقعی یک شغل در مورد نتایج مطلوب است، در حالیکه اشتیاق شامل ارزیابی تجربیات کاری فرد و رفتارهای کاری اوست.
رضایت شغل یک نظر مثبت در مورد شغل است و با ایدۀ افزایش تلاش با شور و شوق که خاص اشتیاق شغلی است، مطابقت ندارد. کارکنان مشتاق نسبت به موقعیت شان احساس رضایت میکنند، اما فراتر از رضایتِ صِرف، آنهاانگیزه دارند که برای انجام یک وظیفه انرژی خود را افزایش دهند.
رضایت به عنوان بخشی از اشتیاق شغلی درنظر گرفته می شود. اما رضایت فقط میتواند منعکس کنندۀ روابط سطحی و فعل و انفعالی باشد. اشتیاق تمایل به سرمایه گذاری خود و توسعۀ تلاشهای اختیاری برای کمک به موفقیت کارفرماست. که بسیار فراتر از رضایت ساده با ترتیبات ساده استخدام یا وفاداری اساسی به کارفرماست.
اشتیاق در علوم اجتماعی رابطۀ بسیار نزدیکی با ساختارهای دلبستگی شغلی و غرقه شدن در کار دارد.
دلسبتگی شغلی یک حالت شناختی یا اعتقادی شناسایی روانی است. طبق تعریفی دیگر، دلبستگی شغلی به اهمیت نیازها و پتانسیل یک شغل برای ارضای این نیازها بستگی دارد.
بنابراین دلبستگی نتیجۀ یک قضاوت شناختی در مورد تواناییهای یک شغل برای ارضای نیازهاست. مشاغل در این دیدگاه با تصویر فرد از خود مرتبط است.
تفاوت اشتیاق با دلبستگی شغلی
اشتیاق با دلبستگی شغلی متفاوت است. از این حیث که اشتیاق بیشتر با اینکه چگونه فرد خود را در ایفای نقش به کار می گیرد مرتبط است. علاوه بر این اشتیاق مستلزم استفادۀ فعال از عواطف و رفتارها علاوه بر شناختهاست. بنابراين نبايد رضايت شغلي و اشتياق شغلي را يكي دانست. در يك تعريف رضايت شغلي را با عنوان نگرشهاي شغلي كه تركيبي است از رضايت شغلي، دلبستگي شغلي و تعهد سازماني معرفي كردهاند.