رسانه و فناوری
علم و فناوری در علم سیاست جایگاه ویژه ای دارد. رسانه و فناوری در علم سیاست و بررسی علمی آن به تحولات بیرونی و رشد حرکت های علمی بدون توجه به نیازهای جامعه و گاه به عنوان یک موجود بت مستقل و بی اعتنا به ضرور بات محیط پیرامونی خود بوده است .
رسانه ای شدن کامل یک حوزه علمی مستلزم پیوند میان علم و جامعه است. به این معنا که جامعه باید نسبت به حورة علمی حساس و آگاه شود تا روحیه علمی در جامعه تقویت شود . در این صورت رشد علم و فناوری متناسب با نیازها و خواست فراهم می گردد.
اما پژوهشگرانی که در این حوزه در ایران تحقیق نموده اند این روحیه علمی را شناسایی نمی کنند. آنها بر این باورند که پوسته بیرونی علم و فناوری به کشور منتقل شده ولی ارزش های علمی و نیز روحیه علمی متناسب با آن رشد نگرده به طوری که جامعه گاه بسیار عقب تر و گاه حتي جلوتر از رشد علم و فناوری حرکت کرده است.
نتیجه چنین وضعیتی هم غني واکنش علم و فناوری به تحولات بیرونی و رشد حرکت های علمی در کشور بدون توجه به نیازهای جامعه و گاه به عنوان یک موجود بت مستقل و بی اعتنا به ضرور بات محیط پیرامونی خود بوده است و همین امر سبب شده که علم نتواند ارتباط لازم را با نظام های تصمیم گیری، خدمات و تولید برقرار کند.
زیرساخت های جامعه
برای دمیدن روح علمی به جامعه باید زیرساخت ها و منابع لازم را فراهم کرد و منتظر یکپارچگی علم و جامعه ماند. مهیا کردن این یرساخت هاز بیش از همه در حوزه سیاست گذاری امکان پذیر است اما بررسی سیر تاریخی رابطه میان علم و جامعه در ایران معاصر تشان می دهد،
سه گذرگاه معرفتی
سیاست علم و فناوری در چنین مسیری حرکت نکرده است. همانند سایر کشورهای دنیا، ایران نیز در دوره مدرن از سه گذرگاه معرفتی عبور کرده است.
- ایندئولوژی علم آیین
- ایدئولوژیک کردن و آیینی کردن علم
- در نهایت فوبیای شبه بوزیتیویستی نسبت به این ایدئولوژیک کردن علم و فناوری
رویکردی ایدئولوژیک نسبت به علم و فناوری
بررسی بیوتکنولوری نشان می دهد که که خط مشی های رسانه ای مبنی بر مفهوم «بومی سازی» و «اسلامی سازی» علم و فناوری تدوین شده است. این حوزه از فناوری در سال ۱۳۸۴ برای نخستین بار در خط مشی های رسانه ای سازمان صدا و سیما مورد توجه قرار گرفت.
در محورهای تعیین شده برای تولید، تأمین و پخش برنامه گروه های دانش شبکه های مختلف سیما شناسایی و معرفی فناوری های نو شامل زیر فناوری، فناوری زیستی، هوافضا و هسته ای داخلی به چشم می خورد.
به طور کلی رویکردی ایدئولوژیک نسبت به علم و فناوری در خط مشی های تعیین شده به چشم می خورد. توجه به اسلامی و بومی شدن برنامه ها در برخی از محورهای تعیین شده برای برنامه های علمی صدا و سیما به وضوح قابل رویت است.