کندسیری غیرعادی سیستم حمل و نقل ریلی ایران برای برقی کردن خطوط
مطالعه ی دادههای آماری اثبات کرده است که در جهان به طور میانگین پنجاه درصد از خطوط ریلی کشورها برقی است که این میزان در ایران به کمتر از ده درصد میرسد.
مطابق با نتایج این آمار، درحالی حملونقل ریلی در ایران کمتر از ده درصد برقی شده که بیش از نود درصد خطوط ریلی کشورهای سوئیس و ارمنستان برقی است.
نخستین سفر با قطار در سال ۱۳۰۶ بوده است. در سال های نخست در راه های بسیار محدود مانند تهران، شهر ری، و سپس مسیرهای گسترده تر. راه آهن سراسری امکان سفر بین شمال و جنوب کشور را فراهم کرد و کم کم کاربرد قطار به عنوان روشی محبوب و مطمئن برای سفر رایج شد. حمل و نقل ریلی در ایران در ابتدا در قالب شرکتهای مشخص صورت گرفت و به تعداد این شرکتها افزوده شد. پس از گذشت بیش از نود سال از احداث راه آهن همچنان قطار در لیست اولویتهای بسیاری از افراد قرار دارد. شرکت های حمل و نقل ریلی در ایران به شرح زیر است:
شرکت حمل و نقل ریلی رجا
قدیمیترین شرکت حمل و نقل ریلی در ایران شرکت رجا است که در سال ۱۳۷۶ به صورت رسمی تأسیس گردید. رجا با سابقه ای درخشان و طولانی همچنان یکی از پیشتازان صنعت ریلی کشور به شمار میرود.
شرکت حمل و نقل ریلی فدک
فدک به مالکیت شرکت ریل پرداز نوآفرین در سال ۱۳۹۴ تأسیس شد. فدک با ۲۰۰ واگن و در مسیر تهران مشهد کار خود را آغاز کرد.
شرکت ریلی نورالرضا
نورالرضا یکی از جدیدترین و کارآمدترین شرکتهای حمل و نقل ریلی کشور به شمار میرود. این شرکت در بخش خصوصی کشور فعالیت میکند. قطارهای نورالرضا بسیار جدید و مدرن بوده و در واگنهای لوکس ۴ تخته به مسافران سرویسهای با کیفیتی ارائه میدهند.
شرکت قطارهای مسافری رعد تبریز
شرکت قطارهای رعد تبریز به عنوان شرکتی خصوصی در شهر تبریز آغاز به کار کرد. این شرکت در سال ۱۳۸۲ تأسیس شد و هم اکنون نیز یکی از کارآمدترین و فعالترین شرکتهای ریلی به شمار میرود. معروفترین قطار این شرکت سهند نام دارد.
از دیگر شرکتهای حمل و نقل ریلی میتوان به شرکت راه آهن شرقی بنیاد، شرکت مهتاب سیر جم، شرکت قطارهای مسافری کوثر و شرکت ریل ترابر سبا اشاره کرد.