صادق هدایت، نویسنده عصر تجدد
صادق هدایت: وی نويسنده ي عصر تجدد ايران است كه بسياري از مضامين مربوط به اين عصر در آثارش انعكاس يافته است . آثار او در سه گروه عمده ي تحقيقي، ترجمه و داستاني جاي مي گيرند.آثار داستاني او را مي توان درچهار گروه جاي داد: روان داستان ها،داستان هاي رئاليستي محض ، طنز و آثار ناسيوناليستي . آن گروه از كارهاي هدايت را كه بوف كور شاهكارشان است روان داستان مي ناميم … و از ساخت آن معلوم است كه نه فقط بر عناصر رواني بلكه بر همه ي آن عناصر ذهني و رواني، از جمله فلسفي و هستي شناختي تأكيد دارد كه به طرز درهم بافته يي در هم تلفيق شده اند تا نگرشي ممتاز به حيات انساني را ارائه دهند .
روان داستان های هدایت
روان داستان هاي هدايت بيش از ساير كارهاي او، موضوعات و مسائلي را كه مؤلف به شكل عميق تري درگيرشان است و بيشترين پيوند را با آن ها دارد، منعكس مي سازد. اين آثار مضامين مطرح در ساير آثار را به طور مستقيم يا غير مستقيم ، از دريچه ي ذهن كلي نگر نويسنده ، در قالب مسائل دروني و ذهني ، در خود منعكس مي كنند. از اين رو چهره ي نويسنده به طور واضح در اين دسته از آثار پيدا است.
سبک نوشتن هدایت
و امّا درباره ي سبك نوشتن ؛ در برخي روان داستان هاي هدايت،گرايش به سوررئاليسم يا چيزي نزديك به آْن وجود دارد كه در بوف كور و داستان كوتاه «سه قطره خون» از همه بارزتر است. آميزه هاي گوناگون رئاليسم و سوررئاليسم ، و گاه رئاليسم را در ساير آثار اين گروه شاهديم.
بوف کور
بوف كور مشهورترين روان داستان هاي او است كه بعد از همه ي آنها نگاشته شده و تكامل يافته ي همه ي آنها است. به اين ترتيب و با توجه به توضيح قبلي مبني بر جامعيت اين دسته از آثار ، مي توان بوف كور را جامع مضامين تمام آثار او دانست. آثار داستاني كه هدايت تا زمان نگارش و انتشار بوف كور (۱۳۱۵) عرضه كرد ، مربوط به دوران اول زندگي نويسندگي او محسوب مي گردند.عظيم فرهنگي كه در آثار ابتكاريش حل شده است . … در بوف كور، هدايت از تمام صنايع ممكن هنر، و مخصوصاً هنر نويسندگي عصر خودش استفاده مي كند و از يك سرگذشت منطقي كه از صافي« بين خواب و بيداري» گذشته باشد ، آگاهانه ترين اثر آن زمان را مي سازد.