عوامل اثر گذار بر شخصیت
اگر عوامل اثر گذار بر شخصیت را مجموعه ویژگیهای جسمی، روانی، عاطفی و اجتماعی در افراد وصیف کنیم، هر چیزی که این ویژگی ها را به وجود آوره است، شخصیت نام دارد . قسمت اول این ویژگیها، یعنی ویژگیهای جسمانی، ساخته وراثت و و قسمت دیگر آن را محیط و عوامل اجتماعی به وجود آورده است ، یکی از این دو عامل مشخص میکند که ، نقش مهمتری در ایجاد شخصیت دارند، غیر ممکن است. اما بمشخص است که شخصیت هر فرد شامل تعامل و تأثیر متقابل هر دو عامل است. این به این معنی است که از یک طرف عوامل محیطی، در چهارچوب امکانات و محدودیت های فیزیولوژیکی و ساختار توارثی، فعالندو از طرفی دیگر تواناییهای بالقوهای که عمدتاً محصول توارثاند، زمانی میتوانند شکوفا شوند و از قوه به فعل درآیند که جای مناسبی برای شکوفایی داشته باشند.
تقسیم دو عامل
- عوامل تأثیر گذار ارثی
کاسپی معتقد است (۲۰۰۰) ، عوامل ارثی، نقش قابل توجهی در تعیین شخصیت دارند و این تأثیر به ویژه در ارتباط با ویژگیهایی خاص در هر فرد است. از وقتی که سلول جنسی ماده در جریان لقاح ترکیب میشود، اولین سنگ بنای شخصیت فرد گذاشته میشود.بنابراین اولین حیطه شخصیت فرد که موجب تمایز افراد از هم میشوند یعنی جنسیت او، زاییده ترکیب خاص کروموزومی است که از والدین به ارث برده است.
- تعیین کنندههای محیطی
عوامل محیطی و تأثیرات آن سببمی شود افراد به هم دیگر شباهت داشته باشد همینطور تجارب افراد سبب میشود که هر یک، موجودی منحصر به فرد باشند.
فرهنگ: از میان عوامل محیطی تعیین کننده شخصیت، تجارب فرد به عنوان عضو یک فرهنگ، بسیار مهم است.
طبقه اجتماعی: هرچند بعضی از الگوهای رفتاری، نتیجه عضویت فرد در یک فرهنگ است، عضویت در قشرها و طبقات اجتماعی مختلف نیز رشد بعضی از الگوها را موجب میشود، گروه اجتماعی فرد توجهی نکنید، جنبه های کمی از شخصیترا میشود درک کرد . طبقه اجتماعی فرد – چه طبقه بالا یا پایین و چه طبقه کارگر یا متخصص- بسیار مهم است.
خانواده: خانواده یکی از مهمترین عوالی است که روی شخصیت تاثیر می گذارد ، والدین ممکن است گرم و مهربان باشند و یا سرد و خشن؛ حمایت مفرط و حس مالکیت داشته باشند و یا نیازهای کودکان را بشناسند و به آنها استقلال و آزادی بدهند.