زندگینامه
سعاد الصباح متولد عراق است. وی در سال ۱۹۴۲ متولد شد. سعاد محمد الصباح دختر شیخ محمد الصباح، نوه ی محمد الصباح پادشاه کویت است. او در سال ۱۹۷۳ موفق به اخذ مدرک لیسانس در رشته ی اقتصاد و علوم سیاسی از دانشگاه قاهره شد. سپس جهت ادامه تحصیلات دانشگاهی روانه ی انگلستان شد و در سال ۱۹۷۶ از دانشگاه لندن فوق لیسانس گرفت. سپس در سال ۱۹۸۱ از دانشگاه «ساری» انگلستان موفق به دریافت مدرک دکترای اقتصاد گردید. سعاد با آغاز دهة ۷۰ به انتشار اشعار رمانتیک خود پرداخت، اما شکوفایی شعری او در دهة ۸۰ و با حضور در جشنواره های شعری مربد در عراق، به اوج رسید.
آغاز شاعری سعاد الصباح و سبک شعری وی
سعاد در مدت اقامت خود در انگلستان ضمن آشنایی با شاعران و نویسندگان انگلیسی زبان، اولین شعرهایش را بر صفحه کاغذ آورد. شعر سعاد در اوج لطافت، ساده، روان و بیانگر احساسات زن عرب در قالب نوعی رئالیسم ادبی است. اما از آنجا که خود رئالیسم مخل ورود عناصر زیبا شناسانه به شعر است شاعر سعی در برطرف سازی این ضعف با تصویرسازی و عاطفه گرایی و رمزگرایی دارد. از این رو از بازی با واژگان، بسیار سود می جوید. وی با مهارت تمام از بلاغت و بدیع استفاده می کند. او در این دوره رمانتیسم را تجربه کرده است و به رئالیسم اجتماعی روی آورده است. وی از کوچه پس کوچه های شعر غنایی گذشته است.
سایه ناسیونالیسم و فمینیسم بر اشعار سعاد الصباح
ناسیونالیسم بر کارهای او سایه افکنده است. این مسئله در نهایت از او فمنیستی تندرو ساخته است که شدیداً به ضایع شدن حقوق زن در جامعه ی عربی معترض است و با قلمش مردسالاری را گوی میدان میکند و با لحن تمسخر آمیزی به بازی می گیرد.
وجود تشابه در اشعار سعاد الصباح و نزار قبانی
با توجه به تشابه زیادی که بین اشعار او و نزار قبانی از حیث لغات و فضای شعری وجود دارد، نام او در کنار نزار شاعر رمانتیک سوری قرار گرفته است. پرداختن به عالم زنان و به کارگیری صدای زن در بیان درد و رنج های اجتماعی موجب گردید برخی مدعی این امر گردند که سعاد اشعار او را می سراید و یا از اشعار نزار رونویسی میکند. این گونه به نظر می رسد که سعاد دیوان های شعری نزار را با دقت و بسیار تیزبینانه خوانده است. بهترین کلمات و واژه هایی را که اعجاب او را برانگیخته است گلچین نموده و در آراستن شعرهای لبریز از فکر و عاطفۀ خود، از این واژه ها بهره گرفته است.
اعتراف سعاد الصباح به تاثیرپذیری از نزار قبانی
او در این باره می گوید: «شعرای مهجر از میراث عربی و غربی تأثیر گرفتند و شعرای مرد نیز از نزار قبانی تأثیر پذیرفتند ولی احساس خجالت آنها مانع از اظهار این واقعیت شده است. اما من به صراحت می گویم که در مکتب نزار هم آموختم و هم از آن تأثیر پذیرفتم».
اعتراض به نگرش جنس گونه به زن و تحقیر او
سعاد در اشعار خود نسبت به تفکر مردان عرب که زن را تنها برای غریزه شهوت می خواهند همواره معترض بوده است. او از اینکه ارزش و مقام زن نادیده گرفته شده است احساس انزجار دارد و با کلماتی تند در برابر این گونه خواهش های مردان که از زن تنها برای فرزند آوری و حب بقاء می خواهند می شورد.
به عنوان یک مرد، من از خواندن شعرهای ایشان لذت میبرم. اینکه کسی از خاندان قدرت، لب به انتقاد میگشاید ستودنی است.