دوران کودکي و تحصيلات نادرپور
نادر نادرپور: نادرپور در ۱۶ خرداد ۱۳۰۸ در تهران متولّد شد. براي ادامة تحصيل به فرانسه رفت و در سال ۱۳۳۱ پس از دريافت درجة ليسانس از دانشگاه سوربن پاريس در رشتة زبان و ادبيات فرانسه به تهران بازگشت. . در سال ۱۳۴۳ براي مطالعة ادبيّات ايتاليايي به آنجا رفت و دو سال در ايتاليا اقامت گزيد. وي پس از دريافت ليسانس از دانشگاه سوربن پاريس در رشته زبان و ادبيات فرانسه به تهران بازگشت. پس از بازگشت به تهران چهار مجموعة خود به نامهاي چشمها و دستها، دختر جام، شعر انگور و سرمة خورشيد را منتشر کرد.
زندگي خانوادگي نادرپور
او فرزند تقيميرزا از نوادگان رضاقلي، فرزند ارشد نادرشاه افشار بود. نادرپور در زمستان سال ۱۳۳۷ با دختري از اهالي اروميه [ژاله بصيري] ازدواج کرد و از او صاحب دختري به نام پوپک شد.
فعّاليتهاي فرهنگي
نادرپور به مدّت چند سال در وزارت فرهنگ و هنر در مسئوليّتهاي مختلف مشغول به کار بود. وی به همراه تعدادي از روشنفکران و نويسندگان مشهور در تأسيس کانون نويسندگان ايران نقش داشت. . در سال ۱۳۵۰بار دیگر به فرانسه و ايتاليا سفر کرد و بعد از يک سال به ايران بازگشت. رهآورد اين سفرها، کتاب «هفت چهره از شاعران معاصر ايتاليا» بود. در سال ۱۳۵۱ سمت سرپرستي گروه ادب امروز را در سازمان راديو و تلويزيون ملّي ايران به عهده گرفت. در سال ۱۳۵۹ در فرانسه عضو افتخاري اتّحادية نويسندگان فرانسه شد. نادرپور علاوه بر آشنايي با زبان فرانسه و ايتاليايي به موسيقي، نقّاشي و به حافظ وخيّام علاقة خاصّي داشت.
آثار نادرپور
چشمها و دستها (۱۳۳۳)، دختر جام (۱۳۳۳)، شعر انگور (۱۳۳۶)، سرمة خورشيد (۱۳۳۹)، با گياه و سنگ نه، آتش (۱۳۵۶)، از آسمان و ريسمان (۱۳۵۶)، شام بازپسين (۱۳۵۶)، صبح دروغين (پاريس۱۳۶۰)، خون و خاکستر (لسآنجلس۱۳۶۷)، زمين و زمان (لسآنجلس۱۳۷۵)، مجموعه اشعار (۱۳۸۲).
ترجمههاي او عبارتند از:
اشعار هوانس تومانيان
همراه با «ک خننس» «ر. بن» «ه. ا. سايه»
هفت چهره از شاعران معاصر ايتاليا
تعداي کتاب جيبي با همکاري بيژن اوشيدري و فرناند و کاروزو .
ترتيب آثار نادرپور براساس سال انتشار به شرح زير است:
چشمها و دستها، دختر جام، شعر انگور، سرمة خورشيد، برگزيدة شعر نادر نادرپور، گياه و سنگ نه، آتش.
سبک شاعری نادرپور
وی از شاعران مطرح جريان رمانتيک است. او شاعري است که با ادب اروپايي آشنا بود، دوران رمانتيک شعر نيما را درک کرده و جزو شعراي پس از ۱۳۲۰ است. واقعة شهريور اثر کلّي در شعر شعراي اين مرحله از شعر فارسي گذاشت. نادرپور در سه کتاب اوّل خود به کلّي شاعري رمانتيک است. کتاب سرمة خورشيد و شعر انگور او از نظر سبکي ميتواند رمانتيستي باشد که در آنها رگههايي از سمبوليسم را ميتوان جست. وي به تمام و کمال نمايندة شعر «رمانتيک» در حوزة «موج نو» است.