نقشهاي مديريتي و سيستمهاي اطلاعات حمايتي
هنري مينتزبرگ دريافت كه نقشهاي مديريتي و سيستمهاي اطلاعات حمايتي و رفتار روزمره مديران ميتواند در ده «نقش مديريتي» طبقهبندي شود. نقشهاي مديريتي انتظاراتي از فعاليتهايي است كه مديران بايد در سازمان اجرا نمايد. وي مطرح كرد كه اين نقش های مدیر در سه مقوله قرار گرفتهاند كه عبارتند از: بين فردي، اطلاعاتي و تصميمگيري.
۱- نقش بين فردي
مديران وقتي شركتهاي خود را به دنياي خارجي معرفي مينمايند، وظايف سمبوليك مانند ارائه پاداشها به منابع انساني را مطرح ميكنند. مديران به عنوان مقام تشريفاتي در سازمان عمل مينمايند و در نقش رهبر بودن تلاش ميكنند تا زيردستان را تشويق و مورد حمايت قرار دهند. آنان همچنين به عنوان ارتباط دهنده سطوح متفاوت سازمان عمل نموده و در هر يك از اين سطوح، آنها به عنوان پيوند دهنده اعضاي تيم مديريتي كار ميكنند.
۲- نقشهاي اطلاعاتي
یکی از نقش های مدیر نقش اطلاعاتی مدیر است. که به عنوان مراقبت كننده سازمانشان عمل ميكنند و اطلاعات به روز و واقعيتر را دريافت نموده و دوباره آن را به افرادي كه نياز دارند تا از آنها آگاهي يابند توزيع مينمايند. بنابراين، مديران نقش پخش و انتشار اطلاعاتي را بر عهده داشته و به عنوان سخنگوي سازمان عمل ميكنند.
۳- نقشهاي تصميمگيري
مديران تصميمگيري مينمايند. آنان به عنوان كارآفرين منشأ آغاز تحولات سازماني عمل ميكنند و آشفتگيهاي ايجاد شده در سازمان را كنترل نموده و به عنوان حل مشكلات مطرح ميباشند. منابع را براي اعضاء سازمان كه نياز به آن دارند، تخصيص ميدهند و تضادها و واسطههاي بين گروههاي متناقض را در سازمان برطرف مينمايند، به عبارت ديگر به عنوان مذاكره كننده ميباشند.
تصمیم گیری مدیران
تصميمگيري مدیران يكي از وظايف چالشي به شمار ميآيد. سيستمهاي اطلاعاتي به مديران كمك ميكند اطلاعات را مرتبط نموده و توزيع نمايند و كمك مفيدي براي تصميمگيري مديران فراهم ميآورند.
تصميمگيري براي كنترل مديريت مربوط به اين ميشود كه چطور منابع مؤثر و كارآمد استفاده شده و بخشهاي عملياتي چقدر خوب و صحيح اجرا ميشوند. كنترل عملياتي تصميمگيري تعيين مينمايد كه چطور كارهاي خاص ارائه شده به وسيله تصميمگيران مديريتي به طور استراتژيك انجام ميشود. در هر يك از سطوح تصميمگيري، محققان تصميمات را به صورت ساخت يافته و ساخت نيافته و نيمه ساخت يافته طبقهبندي ميكنند.