نیاز سنجی آموزشی

  • توسط admin
  • ۱۳۹۸-۰۴-۲۴

نیازسنجی

اولين و اساسي‌ترين گام در تدوين و اجراي برنامه‌ آموزشي، اجراي صحيح و مبتني‌ بر واقعيت فرآيند نيازسنجي است. نيازسنجي در حقيقت اصلي‌ترين موضوع در بحث آموزش بوده و از اين جهت هرچقدر فرآيند نيازسنجي با دقت مورد بررسي قرار گيرد. درصد تحقق اهداف آموزش افزايش مي‌يابد. در فرآيند آموزش، نيازسنجي به عنوان يکي از مولفه‌هاي اساسي و ضروري فرآيند برنامه‌ريزي در نظر گرفته مي‌شود. و هر کجا که مسئله تدوين طرح ها و اتخاذ مجموعه‌اي از تدابير آموزشي مطرح باشد‌. تعيين نيازهاي آموزشي اولين گام برنامه‌ريزي آموزش کارکنان و در واقع نخستين عامل ايجاد و تضمين اثربخش کارکرد آموزش و بهسازي است که اگر به درستي انجام شود، مبناي صحيح‌تري براي برنامه‌ريزي به عنوان نقشه اثربخشي فراهم خواهد شد و احتمال تطابق آن اهداف مورد نظر از جمله نيازهاي سازمان، حوزه هاي شغلي و کارکنان و در نهايت اثربخشي، افزايش خواهد يافت.

نیاز سنجی آموزشی

نيازسنجي آموزشی فرآيندي نظام­ دار براي تعيين اهداف، شناسايي فاصله بين وضع موجود و هدف­ ها ونهايتا تعيين اولويت­ ها براي عمل مي­باشد. بايد توجه داشت كه فرآيند جمع­ آوري و تحليل اطلاعات است كه منجر به شناسايي نيازهاي افراد، گروه­ ها، موسسات و جامعه مي­شود. بنابراين به ­طوركلي مي­توان عنوان نمود، نیاز سنجی، فرآيند شناسايي نيازهاي مهم و فراهم­كردن زمينه جهت رفع آن نیازها می­باشد.

نيازسنجي در واقع فرآيند جمع ­آوري و تحليل اطلاعات است كه براساس آن نيازهاي افراد، گروه‌ها، سازمان‌ها و جوامع مورد شناسايي قرار مي‌گيرد. معمولاً هر برنامه‌ آموزشي براي ايجاد تحول و تغيير در وضعيت موجود، طراحي و سپس به­ اجرا گذاشته مي‌شود. از اين‌ رو گام آغازين در یک نیازسنجی، اجرای فرآيند برنامه‌ريزي، شناسايي هدف‌ها و نقاط مطلوب است. زيرا هدف‌ها عموماً ريشه در نيازها دارند. به­ همین­ دلیل براي طراحي و اجراي برنامه‌هاي واقع‌بينانه و اثربخش، ضرورت دارد تا نيازها دقيقاً سنجيده و براساس نيازها، اهداف ويژه هر­برنامه تدوين شده و سپس مجموعه اقدامات و وسايلي كه به بهترين ­وجه نيازها را محقق مي­سازند، پيش­بيني گردند. شناخت و تحليل اثربخش نيازهاي آموزشي، پيش­نياز يك سيستم آموزشي موفق است.

هدف از نیازسنجی آموزشی

هدف از نیازسنجی آموزشی، شناخت و کشف کمبودهای مهارتی، دانش‌ها و بینش‌هایی است که برای اجرای موفقیت‌ آمیز شغل لازم است. برای رسیدن به این هدف باید عواملی را که وقوع آن­ها ضرورت و نیاز آموزشی خاصی را سبب می‌شود شناسائی و بررسی نمود. نتايج نيازسنجي به مديران و مسئولان اجازه مي­دهد تا به دو سوال اساسی پاسخ مناسب دهند، ابتدا تلاش برای پاسخ به این موضوع که چه كسي به آموزش نياز دارد؟ و در ادامه پاسخ به این موضوع که چه آموزشي موردنياز می­باشد؟

 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Solve : *
20 − 18 =


اخبار

سینما و هنر

جهان