ويژگي­هاي روان­شناختي کودکان عقب ­مانده ذهني

  • توسط admin
  • ۱۳۹۸-۰۵-۲۸

ويژگي­هاي روان­شناختي کودکان عقب ­مانده ذهني

الگوهاي رفتاري در عقب­ماندگان ذهني مشابه و يکسان نيست. مثلاً يک کودک عقب­ مانده ممکن است خيلي پرتحرک فعال و بي ­قرار باشد و ديگري آرام و بدون جنب­ و­جوش. برخي عقب­ماندگان ممکن است سست، بي­ميل و بي­علاقه و عده­اي تحريک­پذير، پرخاشگر و داراي عصبانبت شديد باشند. به­طور کلي عدم تعادل طبيعي در زمينه­هاي رفتاري عاطفي و حسي- حرکتي در افراد عقب ­مانده ذهني ديده مي­شود.

نقص در رشد شناختي

یکی از ويژگي­هاي روان­شناختي کودکان عقب ­مانده ذهني  نقص در رشد شناختی است .  براساس نظريه رشدشناختي پياژه طرحي ارائه داد شده­ بود که در آن بزرگسالان عقب­مانده را دسته­بندي کرده­بودند. وي درپژوهش ­هايش به اين نکته پي بردکه بزرگسالان عقب­مانده شديد و عميق(کانا) در سطح هوش حسي-حرکتي تثبيت شده­اند.

بزرگسالان عقب­مانده معتدل (کاليو) ناتوان در فايق آمدن بر دوره مشهودي ماقبل عملياتي هستند و بزرگسالان عقب­مانده خفيف(کودن) در سطح عمليات عيني عمل کرده و از آن فراتر نمي­روند. بزرگسالان مرزي تنها به استفاده از شکل­هاي ساده عمليات صوري قادر هستند .

لورلبر اساس کار وسيعي که با کودکان جوان عقب­مانده ذهني خفيف در انگلستان انجام داد دريافت که در سنين ۱۳ تا ۱۵ سالگي تنها برخي از آزمودني­ها به مرحله عمليات عيني رسيده بودند و اين­ها نيز موفق به گذر از اين دوره و رسيدن به دوره بعد يعني دوره عمليات صوري نمي­شوند.

از سوي ديگر افراد عقب­ مانده معتدل به­ ندرت به طرح­هاي ذهني عمليات عيني مي­رسند و در واقع در سطح ماقبل عملياتي ادراکي و مشهودي عمل مي­کنند.

محدوديت­هاي يادگيري

یکی دیگر  از ويژگي­هاي روان­شناختي کودکان عقب ­مانده ذهني محدوديت­هاي يادگيري میباشد .نضج در کودکان عقب­مانده ذهني از بسياري جهات کند مي­باشد.  راه رفتن و به ويژه تکلم به تاخير مي­افتد. آنها در ۶ سالگي هنوز آماده يادگيري زبان نيستند و ممکن است به مفاهيم تاريخي دست نيابند. ليکن اندام­هاي آنها به رشد خود ادامه مي­دهند. کودکان عقب­مانده به­طور ناهمگون و متغير از يک حوزه به حوزه ديگر رشد و تکامل نسبي پيدا مي­کنند. ممکن است کودک عقب­مانده ذهني زرنگ و باوقار باشد اما نتواند از زبان استفاده کند. ديگري ممکن است تنبل باشد اما اسامي و تصاوير را در سطح طبيعي به خاطر بياورد.

هرچه نارسايي­ هاي هوشي در عقب­مانده ذهني شديدتر باشد اختلال در نيروهاي حياتي و رواني او نيز شديتر مي­باشد که اين امر به ­صورت يک دايره معيوب محدوديت­هاي هوشي او را تشديد مي­سازد. يادگيري کودکان عقب­مانده در مقايسه با کودکان عادي هم از نظر کمي و هم از نظر کيفي محدود مي­باشد. در مسايل ابتدايي و ساده تفاوت کودک عادي و عقب­مانده کم است و گاهي نامحسوس است. اما در مسايل دشوار، تفاوت آشکار مي­شود.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Solve : *
29 − 2 =


اخبار

سینما و هنر

جهان