ساخت کارخانه قند در حریم اثر تاریخی ایران باستان
ساخت کارخانه قند در حوالی نیایشگاه باستانی چغازنبیل واقع در شهرستان شوش استان خوزستان خبرتاسف برانگیزی است که این روزها علنی شده است و به دنبال آن یونسکو خواهان پاسخگویی چنین عملی از سوی ایران شده است. عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه در این خصوص گفت یونسکو خواهان توضیح درباره احداث کارخانه قند در حریم اثر جهانی چغازنبیل شده است. رشنویی اعلام کرد : منتظر قطعیشدن جابهجایی محل کارخانه قند از حریم زیگورات چغازنبیل هستیم تا به صورت رسمی به یونسکو پاسخ بدهیم.
چغازنبیل نیایشگاهی باستانی است که حدود ۱۲۵۰ پیش از میلاد در تمدن ایلام ساخته شد. این زیگورات، بنای مرکزی محوطه باستانی بهجای مانده از مجموعهی ایلامی دوراونتاش است که نزدیک شوش در استان خوزستان قرار گرفته است. چغازنبیل در سال ۱۹۷۹ میلادی به عنوان اولین اثر تاریخی از ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
صدور مجوز ساخت کارخانه قند در حریم چغازنبیل
معبد چغازنبیل که به زیگورات نیز معروف است، در شهرستان شوش استان خوزستان و در نزدیکی منطقه باستانی هفتتپه واقع شده است. خبر آغاز ساخت یک کارخانه قند در حریم درجه این اثر ۳هزارساله ایران زمین با واکنش و انتقاد تند بسیاری از فعالان حوزه گردشگری و دوستداران تاریخ باستان ایران مواجه شد.

یونسکو احداث کارخانه قند در حریم اثر جهانی چغازنبیل را بازخواست کرد
این خبر حاکی از آن بود که قسمتهایی از اراضی ملی واقع در حریم میراث جهانی زیگورات برای ساخت یک کارخانه تسطیح شده و قرار است این کارخانه در حریم درجه یک این معبد و روی طاقدیس سردارآباد ساخته شود. این در حالی است که بر اساس قانون، هرگونه فعالیت که موجب تغییر شکل در توپوگرافی تپههای تاریخی و عوارض طبیعی شود، ممنوع است.
با وجود ارزش بسیار بالای این بنا که سالانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج کشور به سوی خود جذب میکند و برخلاف مخالفت وزارت میراث فرهنگی، مجوز ساخت کارخانه را از دستگاههای دیگری گرفتهاند.
آغاز ماه جاری غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان درباره اخبار منتشرشده مبنی بر صدور مجوز ساخت کارخانه قند در این حریم با بیان اینکه قانون ملاک احداث کارخانه قند جدید در شهرستان شوش است، گفت: کارخانه قند در حریم درجه یک اثر جهانی چغازنبیل احداث نخواهد شد. وی افزود: برای روشن شدن ابهام از کارشناسان مربوط درخواست شده تا بار دیگر با بررسی دقیق مشخص کنند کارخانه قند در حریم درجه یک چغازنبیل قرار گرفته است یا خیر. اگر این کارخانه در حریم درجه یک چغازنبیل باشد، احداث آن ممکن نیست اما اگر در حریم درجه ۲ باشد، میتوان آن را اجرا کرد.