گمرک
گمرک به طور قانونی فقط نقش تطبیق واردات و صادرات را با مقررات وضع شده برای واردات کالا و صادرات دارد. بنابراین در ورود یا صدور کالا فقط نقش آن است که:
- الزامات قانونی در ورود و صدور کالا توسط وارد کنندگان یا صادر کنندگان رعایت شود.
- محدودیتها و ممنوعیتهای وضع شده مراعات شود.
- معافیتها و تخفیفهای توصیه شده به موجب قانون در صورت تطبیق مشخصات کالا، به وارد یا صادرکننده داده شود.
- حقوق و عوارضی که وضع شده است را بطور صحیح وصول نماید.

گمرک – نقش و جایگاه گمرک
چشمانداز سازمان جهانی گمرک
سازمان جهانی از لحاظ بینالمللی به عنوان مرکز جهانی کارشناسی گمرکی مطرح میباشد. و در مذاکرات مربوط به توسعه، ارتقاء و پیاده سازی نظامها و رویههای نقش رهبری کننده ای ایفا میکند. این سازمان در برابر نیازهای اعضا خود و محیط فعالیت آنها پاسخگو بوده و ابزارها و رویکردهای اجرایی آن به عنوان پایه ای مطمئن برای فعالیت گمرکات در سراسر جهان به شمار میآید.
نقش و جایگاه
ایت سازمان را میتوان یک سازمان هشدار دهنده در بین دستگاههای اجرایی کشور دانست. همان گونه که در اغلب دستگاههای پیچیده یک نظام هشدار دهنده وجود دارد که مواقع حساس با اعلام هشدارهای به موقع، مسئولان را از وضعیت آگاه میکند گمرک هم در نظام اقتصادی کشور یک چنین نقشی ایفا میکند.
با اطلاع دقیق از آمار و ارقام صادرات و واردات کشور میتواند. در هر لحظه وضعیت اقتصادی کشور و روابط آن با کشورهای دیگر را روشن کند. و از چگونگی امنیت اقتصادی مرزها با ارائه آمار از کیفیت و میزان ورود و خروج کالا به مسئولان گزارش قطعی بدهد.
برمبنای این دادهها است که مدیران ارشد میتوانند تصمیم گیری نمایند. و سیاستهای کلان اقتصادی را اعمال کنند. آمار ارائه شده از گمرک میتواند بیانگر میزان انحراف اقتصاد کشور از اهداف تعیین شده باشد. همچنین جهت گیریهای سایر کشورها را نسبت به خود میتوان از خلال تجزیه و تحلیل آمارهای گمرک بررسی کرد