زوجدرمانی شناختی-رفتاری
زوجدرمانی شناختی-رفتاری و تعریف مفهومی : رویکرد زوجدرمانی شناختی-رفتاری، تلفیقی از رویکرد درمانی شناختی و رویکرد درمانی رفتاری و دربردارنده تمامی مبانی نظری این دو رویکرد است. درمانگر استراتژیهای تغییر رفتاری از قبیل آموزش مهارتهای برقراری ارتباط را با بازسازی شناختی ترکیب میکند. در این شیوه به مراجع کمک میشود تا الگوهای تفکر مخرب و رفتار ناکارآمد خود را تشخیص دهد و سپس برای کسب توانایی تغییر آنها از بحثهای منظم و تکالیف رفتاری سازمانیافتهای استفاده نماید.
تعریف مفهومی: احساس عینی از خشنودی، رضایت، لذت تجربهشده توسط زن یا شوهر موقعی که همه جنبههای ازدواج شان را در بر میگیرد.
تعریف عملیاتی: منظور از رضایت زناشویی در این پژوهش نمرهای است آزمودنی از پاسخ به ۴۷ سوال مقیاس رضایت زناشویی فرم کوتاهشده اینریچ کسب میکند.
رضایتمندی از روابط زناشویی
اگرچه رضایت زناشویی و عوامل مربوط به آن به طور گستردهای مورد پژوهش قرار گرفتهاست، ولی این موضوع همچنان مورد توجه و علاقه پژوهشگران قرار گرفتهاست. این گستردگی پژوهش، اهمیت رضایت زناشویی را نشان میدهد. علت گستردگی پژوهشهایی که در مورد رضایت زناشویی انجام گرفته، ناشی از اهمیت آن در سلامت فردی و خانوادگی آن است و همچنین فواید آن که عاید جامعه میشود، پیشگیری از جنایتهای اجتماعی و پیشگیری و کاهش بروز طلاق از فواید اجتماعی رضایت زناشویی هستند. در دهه ۹۰ مطالعاتی علمی پیرامون رضایت زناشویی توجه زیادی را به خود جلب کرد. در مقایسه با یافتههای علمی دهه گذشته، در دهه ۹۰ حجم زیادی از مطالعات به جنبههای مختلف رضایت زناشویی اختصاص داشتهاست.
خشنودی در خانواده و عوامل موثر بر آن
رایجترین توضیحی که به عنوان دلایل ازدواج مطرح میشود عشق است. واضح است که عشق برای افراد مختلف معانی بسیار متفاوتی دارد. در کل عشق به مجموعهای از احساسات مثبت عمیق اشاره میکند .
عوامل موثر در تحکیم روابط زناشویی
- صمیمیت
- احترام به همسر
- برقراری روابط اجتماعی
- مسایل اقتصادی و اجتماعی
- ارتباط با اقوام و اطرافیان
- مسایل ارزشی، عقیدتی و مذهبی
- علایق و طرز تفکر
- شخصیت